Hienoimmat munakoisoreseptit etsimme Välimeren alueelta (nopea kiertotie Intian kautta), jossa se yhdistetään vuohenjuuston, viikunan, pekonin tai anjovisen kanssa
Munakoisopastapiirakka
vahva
Upea ruokalaji, täynnä erilaisia makuja – pasta on paistetun munakoison sisällä.
Annosta 6
Kastikkeeksi
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulia neilikka
900 ml passataa
piirakkaa varten
2 munakoisoa (yhteensä 700 g)
Noin 150 ml oliiviöljyä
400 g penneä tai rigatonia
900 ml passataa
50 g parmesaania juustoa raastettuna
1 rkl kuivattua oreganoa
2 isoa munaa, kovaksi keitetty ja viipaloitu
150 g italialaista salamia, paksuksi viipaloituna ja suikaleiksi leikattuna
200 g mozzarellajuustoa viipaloituna
50 g caciocavalloa (tai provolone) juusto, viipaloitu
2 rkl kuivattuja korppujauhoja
2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 Valmista ensin tomaattikastike: paista valkosipulia oliiviöljyssä 30 sekuntia, lisää passata, mausta ja hauduta 40 minuuttia.
2 Esikuumenna grillipannu. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa noin 5 mm paksuisiksi viipaleiksi. Voitele jokainen viipale oliiviöljyllä ja grillaa 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta. Laita sivuun.
3 Esilämmitä uuni 190C/375F/kaasumerkki 5. Keitä pasta kiehuvassa vedessä al dente. Valuta ja sekoita välittömästi passatan joukkoon. Lisää parmesaani ja oregano, sekoita hyvin ja maista ja säädä mausteita.
4 Vuoraa munakoisolla halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan pohja ja reunat. Peitä pohja kerroksella pastaa ja sitten viipaloiduilla kananmunilla, salaminauhat, munakoisoviipaleet, mozzarella- ja caciocavallo-viipaleet. Toista näitä kerroksia, kunnes kaikki ainekset on käytetty, ja viimeistele kerros pastaa. Ripottele päälle korppujauhoja ja lorauta päälle öljyä.
5 Paista noin 20 minuuttia tai kunnes astia on lämmennyt.
6 Pyöritä lastalla piirakan ja vuoan sisäpuolen väliä. Aseta pyöreä tarjoiluastia ylösalaisin vuoan päälle ja käännä ylösalaisin. Anna seistä muutama minuutti, irrota sitten irti ja poista vuoka ja tarjoile heti.
Reseptin on muokannut Anna Del Conten (Paviljonki) The Gastronomy of Italy -julkaisusta
Cream munakoisokeittoa valkosipulilla ja sardellikalla
Tämä keitto on saanut inspiraationsa bagna caudan mausta, lämpimästä anjovis-valkosipulidipistä tarjoiltuna cruditésin kanssa Piemontessa ja Provencessa.
Annosta 4–6.
1 kg munakoisoja
1 iso valkosipulin pää, kynnet erotettuina ja kuorimattomina
1 pieni sitruuna, neljään osaan paloiteltu
Iso ripaus suolaa
1 tl sokeria
1 rkl plus 100 ml oliiviöljyä
> 100 ml kermaa
6–10 hyvälaatuista sardellifilettä
suolaa ja mustapippuria
1 nippu retiisiä tarjoiluun
1 Esilämmitä uuni 180C/350F/kaasumerkki 4. Puolita munakoisot pituussuunnassa ja leikkaa iho veitsellä. Laita munakoiso, valkosipulinkynnet ja sitruunan palat uunipellille. Ripottele päälle suolaa ja sokeria ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paista 50–55 minuuttia.
2 Ota munakoisot pelliltä ja anna jäähtyä 20 minuuttia. Kaavi munakoison hedelmäliha ja laita se suoraan tehosekoittimeen. Purista valkosipuliliha pois kuoresta painamalla kynsiä lusikalla. Laita blenderiin. Kaavi sitruunan hedelmäliha suoraan tehosekoittimen päälle, jotta et menetä mehua. Lisää 600 ml vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää oliiviöljy ja kerma ja käsittele uudelleen.
3 Lisää anjovisfileet asteittain sekoittaen jokaisen lisäyksen jälkeen, kunnes maku on mieleiseksesi. Tätä keittoa ei tarvitse jäähdyttää; se on mukava tarjoilla huoneenlämmössä. Kun olet tehnyt sen, se on valmis tarjottavaksi. Säädä mausteita ja tarjoile retiisin kanssa.
Keito! kirjoittanut Vava Berry (Pavilion)
Sitruuna-munakoiso-risotto
Savuista munakoisoa sekä sitruunan ja basilikan voimakasta tuoreutta käytetään tässä tasapainottamaan risottoa.
4
2 keskikokoista munakoisoa
130 ml oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
200 g risottoriisiä
120 ml valkoviiniä
750 ml kuumaa kasvislientä (mieluiten kotitekoista)
1 sitruuna, kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua
20 g voita
50 g parmesaania raastettuna
> 10 g basilikan lehtiä silputtuna
1 Aloita polttamalla yksi munakoisoista kaasuliesi. Vuoraa keittotason ympärillä oleva alue foliolla, laita munakoiso suoraan kohtalaiseen liekkiin ja paista 12-15 minuuttia, kääntele usein metallipihdeillä, kunnes hedelmäliha on pehmeää ja savuista ja kuori on palanut kauttaaltaan. Pidä niitä silmällä koko ajan, jotta ne eivät syty tuleen. Munakoison on tyhjennettävä kokonaan ja kuoren tulee palaa ja murtua.
2 Ota munakoiso pois lämmöltä ja leikkaa munakoison läpi pitkä leikkaus. Kaavi pehmeä hedelmäliha pois ihoa välttäen. Hävitä iho, leikkaa hedelmäliha karkeasti ja aseta sivuun.
3 Leikkaa toinen munakoiso 1,5 cm:n kuutioiksi. Kuumenna 80 ml oliiviöljyä paistinpannulla ja paista munakoisokuutiot erissä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Siirrä siivilään ja ripottele päälle suolaa. Anna jäähtyä.
4 Risottoa varten laita sipuli ja loput öljystä paksupohjaiseen pannuun ja paista hitaasti pehmeäksi ja läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja paista vielä 3 minuuttia. Nosta lämpöä ja lisää riisi sekoittaen niin, että se peittyy öljyssä. Paista 2-3 minuuttia. Lisää viini (sen pitäisi sihiseä) ja keitä 2-3 minuuttia tai kunnes se on melkein haihtunut. Alenna lämpöä keskitasolle.
5 Aloita nyt kuuman liemen lisääminen riisiin kauha kerrallaan ja odota, kunnes jokainen lisäys on imeytynyt täysin, ennen kuin lisäät seuraavan, koko ajan sekoittaen. Kun kaikki liemi on lisätty, ota kattila pois liedeltä. Lisää puolet sitruunan kuoresta, sitruunamehu, hienonnettu munakoison hedelmäliha, voi, suurin osa parmesaanista ja ¾ tl suolaa. Sekoita hyvin, peitä ja anna vetäytyä 5 minuuttia. Maista ja lisää halutessasi suolaa sekä mustapippuria.
5 Tarjoile lusikkaa risotto mataliin kulhoihin ja ripottele päälle kuutioitua munakoisoa, jäljellä olevaa parmesaania, basilikaa ja loput sitruunankuoresta.
Plentity by Yotam Ottolenghi (Ebury)
Voit tilata kopion hintaan 20,80 puntaa (26,00 puntaa) osoitteessa theguardian.com/bookshop tai soita 0330 333 6846.
Seesamipaistettua munakoisoa ja viikunaa
Voidaan tarjoilla pääruokana höyrytetyn riisin kanssa tai grillatun lihan tai kalan kanssa.
2-4 kpl
4 munakoisoa
50 g tavallisia jauhoja
2 viikunaa
30 g valkoisia seesaminsiemeniä
50 g seesamitahnaa tai tahini
30 ml soijakastiketta
30 ml miriiniä
20 g sokeria
80 ml valkoviiniä
1 Kuori munakoiso pituussuunnassa, jättäen kuoresta suikaleita.
2 Pölyä munakoisopalat tavallisessa jauhossa ja paista sitten 2 rkl kasviöljyssä korkealla lämmöllä, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Valuta keittiörullalla.
3 Leikkaa viikunat neljään osaan, ripottele sitten jauhoissa ja paista samassa pannussa kypsentäen 10 sekuntia kummaltakin puolelta.
4 Sekoita valkoiset seesaminsiemenet, tahini, soijakastike, mirin, sokeri ja viini. Laita munakoiso ja viikunat suurelle tarjoilulautaselle, lorauta kastike päälle ja koristele vesikrassilla tai tillillä.
Reseptin toimittaa Hideki Hiwatashi, Sake No Hanan pääkokki p>
Chillijamella ja fetalla täytetty munakoiso polentakuoressa
Munakoisojen ulkopinnan upea rapea kuori sopii todella hyvin makean ja suolaisen sulaneen keskiosan kanssa. Käytä nopeaa korjausta varten hyvälaatuista kaupasta ostettua chilihilloa.
4 annos
2 isoa munakoisoa
100 g chilihilloa
240 g fetaa
Maito
6 rkl polenta, maustettu
Oliiviöljy
1 Kuumenna uuni 180C/350F/kaasumerkki 4. Leikkaa kukin munakoiso pituussuunnassa kahtia ja tee sitten sivuun viilto Jokaisesta viipaleesta muodostuu tasku.
2 Avaa viipale varovasti ja levitä sisäpuolelle chilihilloa ja täytä sitten fetajuusto. Paina alas litistääksesi ja estääksesi juuston putoamisen.
3 Upota jokainen viipale maitokulhoon ja ravista ylimääräinen pois. Kääri sitten kukin maustetussa polentassa peitoksi.
4 Paista viipaleita pienessä määrässä oliiviöljyä keskikorkealla lämmöllä, kunnes ne ovat muuttuneet kullanruskeiksi, ja siirrä sitten päälle uunipellille ja kypsennä 10 minuuttia, tai ne ovat pehmeitä ja kypsiä.
Reseptin toimittaa Andrew Dargue, Little Orchardin pääkokki, orchard-kitchen.co.uk
Chettiar munakoisocurry
Tämä resepti on kotoisin Chettinadin alueelta Tamil Nadusta, ja se on itse asiassa Etelä-Intian munakoisokeiton prototyyppi.
Antaa 4–6
4 rkl kasviöljyä
½ kanelitanko
1 tl fenkolin siemeniä
8 currynlehteä
2 isoa sipulia hienonnettuna
1½ tl hienonnettua valkosipulia
10 kuivattua kokonaista punaista chiliä murskattuna
3 rkl paahdettuja korianterinsiemeniä , murskattu
8-10 munakoisoa, leikattu pituussuunnassa 4 osaan
3 keskikokoista perunaa viipaleiksi leikattuna
400 ml kookosmaitoa
1 iso tomaatti viipaleiksi leikattuna
2 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä< /p>
1 Kuumenna öljy paistinpannussa Lisää pannulle kanelitanko, fenkolin siemenet ja curryn lehdet ja keitä kunnes tuoksuvat.
2 Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista kullanruskeiksi, lisää sitten murskattu chili ja korianteri. . Keitä minuutti, lisää munakoisot ja perunat ja paista, kunnes munakoisot ovat pehmenneet.
3 Lisää kookosmaito, tomaatti ja 100 ml vettä ja keitä sitten noin 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Kun kastike sakenee, poista se lämmöltä, koristele hienonnetuilla korianterinlehdillä ja tarjoile.
Resepti toimittaa Atul Kochhar, Benares-ravintola
Paahdettua munakoisoa ja lehtikaali tapenadi
strong>
Tämä ei ole aivan pesto, eikä sitä voisi sanoa tapenadiksi, hummukseksi tai babaganoushiksi; sen sijaan tämä resepti ottaa osat jokaisesta ja esittelee uuden sarjan ainesosia. Paahdettu lehtikaali ja munakoisotähti tässä ainutlaatuisessa levitteessä, jota yhdistää prosessi, joka tekee yhdestä rapeaksi ja toisesta pehmeäksi.
Antaa 4–6
4–5 valkosipulinkynttä
1 iso munakoiso
> Suolaa
250 g lehtikaalia karkeasti revittynä
1 rkl oliiviöljyä ja lisää tihkumiseen
1 rkl balsamiviinietikkaa, plus tihkumiseen
Runsas ripaus kuivattuja italialaisia yrttejä, kuten basilikaa, timjamia tai oregano
4 rkl persiljaa hienonnettuna
2 rkl paahdettuja pistaasipähkinöitä
1 Esilämmitä uuni 200C/400F/kaasumerkki 6. Kuori valkosipuli ja aseta sivuun.
2 Kuori munakoiso ja leikkaa 2 cm:n viipaleiksi pituussuunnassa. Ripottele molemmilta puolilta merisuolaa, laita sitten pannulle miedolla lämmöllä ja anna hikoilla noin 15 minuuttia.
3 Sillä välin pese lehtikaali, taputtele kuivaksi keittiörulla ja poista kovat varret. Lorauta päälle oliiviöljyä ja paista uunissa 5 minuuttia, tarkista sitten ja käännä pihdeillä. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskeita ja hieman rapeita. Ota munakoiso pois uunista ja aseta sivuun.
4 Lepää munakoiso keittiörullan päällä ja leikkaa sitten pienemmiksi paloiksi ja yhdistä valkosipulinkynsien kanssa uunivuokaan. Pirskota päälle balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä sekä ripaus kuivattuja yrttejä ja paista noin 30 minuuttia, tarkista ja sekoita 15 minuutin kuluttua – sen pitäisi olla hyvin mureaa ja ruskeaa. Poista lämmöltä ja anna jäähtyä hieman.
5 Laita paahdettu lehtikaali, munakoiso ja valkosipuli persiljan ja paahdettujen pistaasipähkinöiden kera tehosekoittimeen ja kiehauta tasaiseksi, mutta silti hieman tekstuuria.
6 Maista ja säädä mausteita mielesi mukaan ja tarjoile sitten huoneenlämmössä paahdetun crostinin kanssa.
Reseptin toimittaa Alaina Sullivan, alainasullivanblogspot .com
Moussaka tahinilla
Tämä levantti-kasvisversio moussakasta on paljon kevyempi kuin kreikkalainen vastine, sillä päämaku on intensiivinen tomaattikastike. Älä jätä tahinikastiketta väliin – seesaminsiementen ja viilentävän jogurtin maku on upea kontrasti itse ruoalle ja viimeistelee sen täydellisesti.
Antaa 4
2 munakoisoa
2 rkl. oliiviöljyä, sekä ylimääräistä sivelemistä ja tihkuttamista varten
1 iso sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
400 g hienonnettuja tomaatteja
1 rkl tomaattisosetta
6 tomaattia viipaleina
400 g kikherneitä, valutettuja
Suolaa ja mustapippuria
Silppua lehtipersiljaa, hienonnettu
Tahini-kastikkeeksi
125 g jogurttia
40 g tahini
Pari ripaus za’ataria
1 Ota yksi munakoiso ja leikkaa se suupalan kokoisiksi kuutioiksi, laita lautaselle ja peitä suolalla. Laita sivuun 15 minuutiksi, jotta kaikki katkerat mehut imeytyvät. Viipaloi muut munakoisot pyöreiksi, suola ja laita sivuun.
2 Kuumenna 1 rkl öljyä isossa pannussa ja paista sipulia 10-15 minuuttia, kunnes se on alkaa pehmentyä ja karamellisoitua.
3 Huuhtele kuutioitu munakoiso ja lisää pannulle toinen rkl oliiviöljyä. Keitä ajoittain sekoittaen noin 10 minuuttia, kunnes kuutiot ovat pehmenneet ja kullanruskeita.
4 Sekoita joukkoon valkosipuli ja keitä pannulla n. pari minuuttia, kunnes tunnet tuoksun. Kaada joukkoon hienonnetut tomaatit ja tomaattipyree ja kiehauta kaikki. Peitä ja keitä alimmalla lämmöllä 15 minuuttia.
5 Huuhtele suola jäljellä olevasta munakoisosta. Esilämmitä grilli ja öljyä uunipelti. Voitele munakoisoviipaleet runsaasti öljyllä ja grillaa kullanruskeiksi, käännä puolivälissä. Esilämmitä uuni 200C/400F/kaasumerkki 6.
6 Laita kerros munakoisokastiketta uuninkestävän vuoan pohjalle ja peitä se sitten viipaloiduilla tomaateilla ja kikherneillä. ja lopuksi grillattu munakoiso. Lorauta päälle hieman ylimääräistä oliiviöljyä.
7 Paista 20 minuuttia, kunnes pinta kuplii ja kullanruskea.
8 Sekoita kastiketta varten jogurtti, tahini ja za’atar maun mukaan. Ripottele hienonnettua persiljaa moussakan päälle ja tarjoile tahini-kastikkeen kanssa.
Tony Kitousin ja Dan Lepardin Comptoir Libanais (Esipuhe)
Munakoisosämpylöitä vuohenjuustolla, taateleilla ja pekoni
Nämä sämpylät ovat täydellinen tapas-ruoka tai alkupala syysillalla. Taatelien makeus ja pekonin suola sopivat täydellisesti pehmeiden, aromaattisten munakoisojen joukkoon.
Tee 8-10
1 munakoiso, erittäin ohuiksi viipaleina
3 rkl oliiviöljyä
> ripaus suolaa
4 ripaus savutonta pekonia – noin 75 g
3 keskikokoista pehmeää taatelia, kivettömiä
100 g kermaista vuohenjuustoa
1 Esikuumenna uuni 200C/400F/kaasumerkki 6. Laita munakoisoviipaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, voitele öljyllä ja mausta suolalla. Paista noin 15 minuuttia, kunnes se on kypsä.
2 Paista pekoni rapeaksi ja leikkaa sitten pienemmiksi paloiksi. Muussaa taatelit ja vuohenjuusto kulhossa ja sekoita pekoni läpi.
3 Laita reilu rkl täytettä jokaisen munakoisoviipaleen päähän ja rullaa jokainen viipale tiukasti. ylös ja kiinnitä tarvittaessa cocktailtikulla. Tarjoile heti.
Reseptin toimittaa Josephine Kofod, atastylovestory.com
Munakoisotagine
Tämä on tunisialainen tapa valmistaa munakoisoja. Munakoisoviipaleet täytetään lihaseoksella, paistetaan ja siirretään sitten pannulle ja kypsennetään kastikkeessa. Tarjoile couscousin tai riisipilafin kanssa.
Tarjoaa 6
3 isoa munakoisoa, jotka on kuorittu, pyrstötetty ja leikattu poikittain 2 cm paksuisiksi viipaleiksi
Suola
Täytteeksi
350 g jauhelihaa
4 rkl persiljaa hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 muna
paistaminen
150 ml öljyä
50 g jauhoja
1 iso muna vatkattuna
Kastiketta varten
2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl paprikaa
¼ tl chilipippuria
½ tl kuminaa
1 tl suolaa
600 ml vettä
1 Tee yksi syvä viilto jokaiseen munakoisoon viipaloi, ripottele päälle suolaa ja laita sivuun 30 minuutiksi. Huuhtele ja taputtele kuivaksi.
2 Laita sillä välin kaikki täytteen ainekset kulhoon ja vaivaa tasaiseksi. Ota 1 tl täytettä ja laita se yhden viipaleen viiltoon. Levitä se, mikä ei mahdu rakoon viipaleen tasaiselle pinnalle ja paina voimakkaasti, jotta se tarttuu. Jatka lopulla täytteellä, kunnes olet käyttänyt kaikki viipaleet, ja pyörittele sitten ylimääräisestä täytteestä lihapullia.
3 Kuumenna öljy isossa pannussa ja yksi n. kasta muutama siivu ensin jauhoon ja sitten vatkattuun munaan. Paista öljyssä, käännä kerran kullanruskeaksi molemmilta puolilta. Poista reikälusikalla ja valuta talouspaperin päälle. Paista kaikki jäljellä olevat viipaleet ja lihapullat samalla tavalla.
4 Kaada jäljellä oleva öljy isoon kattilaan, lisää kaikki kastikkeen ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Asettele viipaleet ja lihapullat varovasti pannulle, alenna lämpöä, peitä ja hauduta 30 minuuttia. Tarjoile kuumana.
Resepti on muokattu North African Cookerysta, kirjoittanut Arto Der Haroutunian (Grub Street)
… meillä on pieni palvelus kysyäksemme. Miljoonat kääntyvät Guardianin puoleen saadakseen avoimia, riippumattomia ja laadukkaita uutisia joka päivä, ja lukijat 180 maassa ympäri maailmaa tukevat meitä nyt taloudellisesti.
Uskomme, että jokainen ansaitsee pääsyn tieteeseen ja totuuteen perustuvaan tietoon, ja analyysi, jonka juuret ovat auktoriteetti ja rehellisyys. Siksi teimme toisenlaisen valinnan: pidämme raportointimme avoinna kaikille lukijoille riippumatta siitä, missä he asuvat tai mitä heillä on varaa maksaa. Tämä tarkoittaa, että useammat ihmiset voivat olla paremmin tietoisia, yhtenäisiä ja inspiroituneita mielekkäisiin toimiin.
Näinä vaarallisina aikoina Guardianin kaltainen totuutta etsivä globaali uutisorganisaatio on välttämätön. Meillä ei ole osakkeenomistajia tai miljardööriomistajaa, mikä tarkoittaa, että journalismimme on vapaa kaupallisesta ja poliittisesta vaikutuksesta – tämä tekee meistä erilaisia. Kun se ei ole koskaan ollut tärkeämpää, itsenäisyytemme antaa meille mahdollisuuden pelottomasti tutkia, haastaa ja paljastaa vallassa olevia. Tue Guardiania jo 1 dollarista – se kestää vain minuutin. Jos voit, voit tukea meitä säännöllisesti kuukausittain. Kiitos.